dilluns, 23 de novembre del 2009

L’Hospital Comarcal és una conquesta de la ciutadania del Baix Llobregat


El projecte de construcció d’un hospital comarcal a Sant Joan Despí va ser aprovat fa 30 anys, a l’època del President Josep Tarradellas, i ha sigut una reivindicació histórica del moviment veïnal i de les organitzacions polítiques d’esquerres del Baix Llobregat.


Obrirà les seves portes el gener de 2010, i és rebatejat per acord de Ple ordinari de l’Ajuntament de Sant Joan Despí com a Moisés Broggi, en homenatge a un dels seus impulsors.

La ciutadania del Baix Llobregat hem de celebrar com un triomf propi l’apertura d’aquest hospital.

Al mateix temps, és imprescindible realizar un exercici col.lectiu de memoria histórica, i deixar constància de tot l’esforç , de la quantitat d’activitats reivindicatives promogudes durant tots aquest anys per les associacions de veïns, les entitats ciutadanes i les organitzacions polítiques de l’esquerra transformadora, per aconseguir-ho.

Aquest hospital ha sigut i és una prioritat pel Govern , que el va impulsar durant el primer mandat, i que va aprovar la seva ampliació l’any 2007.

Serà un hospital que donarà servei a 350.000 habitants de Cornellà, Esplugues, Sant Joan Despí, Sant Just, Sant Feliu,Molins de Rei, el Papiol, Vallirana, Corbera, Cervellò i la Palma de Cervellò, millorant l’atenció sanitària pública i descongestionant els hospitals de Bellvitge i de Viladecans.

La defensa del sistema de salut públic, universal, gratuït, integral, de qualitat,solidari, passa necessàriament per l’augment dels equipaments i les inversions, però també per l’organització de la participació ciutadana.

És imprescindible organitzar els consells de salut a les nostres localitats, per fer el seguiment de l’activitat del nou hospital i també el de qualsevol vessant de la salut individual i col.lectiva.

La importància de la promoció i de la prevenció de la salut, així com de la participació ciutadana, es recullen expressament en la LLei de Salut Pública de Catalunya, que va ser aprovada per majoria del Parlament el passat dia 13 d’octubre, i que és la primera llei de salut pública de l’Estat espanyol.

…Un segon motiu de celebració ciutadana.


Lola Castro

Responsable sector salut d’EUiA