dissabte, 1 d’agost del 2009

Sant Joan Despí lliure de transgènics però... i Catalunya ?


El passat dijous dia 12 de Febrer en el ple de l’ ajuntament es va presentar una moció conjunta entre ICV-EUiA i ERC en que es declara a Sant Joan Despí com a població lliure d’agricultura transgènica a la vegada que es vetlla per la protecció de la biodiversitat vegetal i agrícola , tal i com recull el pla director del Parc Agrari del Baix Llobregat. La moció es va aprovar per unanimitat per tots els grups de l’ajuntament. Amb aquesta aprovació, Sant Joan Despí és un més dels 60 municipis de Catalunya que s’han declarat lliures de transgènics.

Gràcies a la col.laboració d’ ICV-EUIA i la ONG de Sant Joan Despí “Cinc Continents” que van contactar amb la plataforma en contra dels trangènics “Som el que sembrem” es va poder tirar endavant aquesta moció.

“Som el que sembrem” es va constituir l’any 2008 i la principal iniciativa duta a terme en contra dels transgènics és l’ILP ( iniciativa legislativa popular) per debatre en el parlament sobre els transgènics d’ús agrícola i prohibir-ne el seu ús a tota Catalunya. Malauradament, el que pensàvem que seria un pas lògic , democràtic i participatiu , es va quedar en res ja que PP, CIU, i PSC van anul·lar el procés de debat al Parlament sobre els transgènics.

Tot queda com fins ara i la realitat és que Catalunya és la comunitat autònoma , darrera d’ Aragó , que més conrea transgènics en Espanya, exactament la varietat de Panís MOM-810 . (prohibits en molts països i altres en moratòria).

Catalunya ocupa el segon lloc en la producció de conreus transgènics a Europa. Les plantes transgèniques d’ús agrícola són propietat d’un grapat de gegantines corporacions agroindustrials que contaminen els conreus, acaben amb les varietats pròpies del país i fan inviable l’agricultura ecològica.

Nombrosos estudis científics adverteixen dels seus seriosos riscos per a la salut. El blat de moro Mon 810, propietat de Monsanto i prohibit a França, Alemanya, Àustria, Suïssa, Grècia, Hongria i Romania, es continua promocionant a les nostres terres.

EUiA Sant Joan Despí pensa que és una gran equivocació el apostar per un tipus d’agricultura modificada genèticament, amb conseqüències greus pel medi ambient i la salut de les persones a llarg termini i dominada per les grans multinacionals i no per una agricultura autòctona i natural.

Alhora manifestem el nostre suport a les 105.000 persones a tota Catalunya que han donat suport a la ILP i pensem que per justícia democràtica se’ ls ha de tenir en compte.