dimarts, 10 de febrer del 2009

Article : PER UNA SANITAT PÚBLICA DE QUALITAT. NO AL CO-PAGAMENT.




El moment present és determinant pel que fa al futur de la sanitat i la salut a Catalunya.

Darrerament , des de diversos àmbits de les Administracions i empreses vinculades al sector de la salut, es defensa la necessitat de noves aportacions econòmiques de la ciutadania per rebre les prestacions sanitàries, amb el vell argument dels “límits econòmics del finançament públic”.

Manifestem amb tota fermesa la nostra oposició frontal a qualsevol co-pagament del sistema sanitari públic.

Els dret a la protecció de la salut és un dels drets fonamentals de qualsevol estat democràtic.

Entenem la salut com una eina per a la promoció de l’individu en el pla personal i social, clarament relacionada amb les condicions de vida i de treball.

Salut és la manera de viure personal i col.lectivament autònoma, plena, solidària i harmònica amb un/a mateix/a, amb la resta de persones i amb l’entorn.

En la situació actual de crisi econòmica són inacceptables els arguments en defensa del co-pagament.

Quan des de els poders públics s’aporten milers de milions d’euros per les entitats bancàries, ningú pot pretendre que l’actual crisi del sistema neo-liberal sigui finançada per la ciutadania.

En temps de crisi més que mai, els governs han d’invertir en prestacions i en ajudes socials.

És públic el brutal dèficit heretat pel Primer Govern Catalanista i d’Esquerres en el finançament de la sanitat: prop de tres mil milions d’euros, resultat d’un finançament acordat per CIU i el PP, i d’una gestió lamentable, quan no fraudulenta.

Privatitzacions, externalitzacions, fallides econòmiques fraudulentes, models de gestió mercantilistes, suport a la sanitat privada, sometiments als interessos de les grans companyes del sector asegurador privat i de l’indústria farmacèutica, degradació dels sistema públic… Més del 50% del pressupost es destinava a concerts, externalitzacions i entitats de carácter privat.

Rebutgem el co-pagament i l’argument del mal ús que fa la ciutadania de les prestacions sanitàries.

Utilitzem els serveis públics quan ens cal, no s’ens pot culpabilitzar d’un mal ús dels mateixos.

Necessitem més que mai l’articulació d’un moviment transversal i unitari de la societat civil organitzada, les organitzacions sindicals, les organitzacions polítiques, que defensi el carácter públic, universal, de qualitat, integral, solidari i equitatiu del Sistema Nacional de Salut.

Al Baix Llobregat, i a la resta de Catalunya, cal un increment en recursos com correspon a l’increment de més d’un milió de cartilles sanitàries.

Cal millorar la xarxa d’assistència primària, especialitzada i hospitalària.

Cal adequar el sistema a les noves necessitats. Especial atenció a malalties com la fibromiàlgia, síndrome de fatiga crònica, a malalties “poc freqüents” i desassistides.

Especial atenció també a la salut mental.

Iniciatives com la del Grup Dempeus, col.lectiu de persones en defensa d’un servei públic de qualitat, universal i gratuït, constituït el mes de setembre passat, són una eina per avançar i engrescar la mobilització social cap aquests objectius.


Lola castro

Responsable sector salut d’EUiA