dimecres, 28 d’abril del 2010

`Un clam de justícia´ omple la plaça Sant Jaume en defensa de la investigació dels crims del franquisme



La plataforma ciutadana `Un clam de justícia´ va omplir ahir a la tarda de gom a gom la plaça Sant Jaume de Barcelona. Milers de persones van secundar la convocatòria per deixar ben clar que per la gran majoria del nostre país investigar els crims del franquisme no és cap delicte, i expressar al carrer el seu suport al jutge de l´Audiència Nacional, Baltasar Garzón. El mateix succeïa a 20 ciutats més i a totes les concentracions destacaven les banderes republicanes i les fotografies de familiars assassinats pels feixistes durant la Guerra Civil i la dictadura.

A Barcelona, la intervenció de l´ex fiscal anticorrupció Carlos Jiménez Villarejo -que va posar a disposició de "la causa de Garzón" la Creu de Sant Jordi recent atorgada- va ser contundent. Va donar els noms dels jutges franquistes del Tribunal Suprem, va demanar un minut de silenci en memòria dels juristes republicans eliminats pels els que es van alçar contra la legalitat republicana i va dir a la gent aplegada a la plaça que ha estat la seva pressió la que ha fet que Falange hagi estat expulsada del procés contra Garzón.

També van prendre la paraula el president de l´Associació Catalana d´Ex Presos Polítics antifranquistes, Enric Pubill, i el de l´associació d´Ex Guerrillers Espanyols a França, Martí Bielsa, que van alertar que el que està passant posa en perill la democràcia i van referir-se a la dignitat amb què s´ha portat a Argentina el procés pels desapareguts durant la dictadura.

Després de la lectura del manifest per part de representants de les associacions de la memòria, va arribar el torn de la cultura: els actors Fernando Guillén, Jordi Dauder i la actriu Vicki Penya van recitar poesies de Miguel Hernández, i la veterana `Paquita la Dinamitera´, nascuda a la presó franquista, on va morir la seva mare, va entonar cançons de lluita.

A la concentració va haver una gran representació de la militància d´EUiA i Alternativa Jove i la seva direcció en ple. El coordinador general i diputat, Jordi Miralles, la portaveu i també diputada Mercè Civit, i el senador Joan Josep Nuet eren a primera fila, al costat del secretari general d´ICV i candidat de la coalició ICV-EUiA a les catalanes, Joan Herrera, del diputat socialista Joan Ferran i del secretari de CCOO de Catalunya, Joan Carles Gallego.